Background Image
Previous Page  64 / 350 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 64 / 350 Next Page
Page Background

63

Βιολογία Θετικών Σπουδών – Εκδόσεις ΜΠΑΧΑΡΑΚΗ

Το

pH

επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη των μικροοργανισμών. Οι

περισσότεροι αναπτύσσονται σε pH 6-9. Υπάρχουν όμως μικροοργανισμοί που

αναπτύσσονται σε διαφορετικό pH, όπως είναι τα βακτήρια του γένους

Lactobacillus

, που αναπτύσσονται σε pH 4-5.

Η παρουσία ή απουσία Ο

2

μπορεί να βοηθήσει ή να αναστείλει την ανάπτυξη

των μικροοργανισμών. Υπάρχουν μικροοργανισμοί που για την ανάπτυξή τους

απαιτούν υψηλή συγκέντρωση Ο

2

(υποχρεωτικά αερόβιοι) όπως τα βακτήρια

του γένους

Mycobacterium

. Άλλοι μικροοργανισμοί, όπως οι μύκητες που

χρησιμοποιούνται στην αρτοβιομηχανία, ανήκουν στην κατηγορία των

μικροοργανισμών που αναπτύσσονται παρουσία Ο

2

με ταχύτερο ρυθμό απ' ότι

απουσία Ο

2

(προαιρετικά αερόβιοι). Τέλος, υπάρχουν μικροοργανισμοί όπως

βακτήρια του γένους

Clostridium

για τους οποίους το Ο

2

είναι τοξικό

(υποχρεωτικά αναερόβιοι).

Η θερμοκρασία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που

καθορίζουν το ρυθμό ανάπτυξης των μικροοργανισμών. Οι περισσότεροι

μικροοργανισμοί αναπτύσσονται άριστα σε θερμοκρασία 20-45°C. Για

παράδειγμα, η

Escherichia coli

, που χρησιμοποιείται σε πειράματα Μοριακής

Βιολογίας, αναπτύσσεται άριστα σε θερμοκρασία 37°C. Υπάρχουν όμως

ορισμένοι που για την ανάπτυξή τους απαιτούν θερμοκρασία μεγαλύτερη από

45°C, όπως αυτοί που αναπτύσσονται κοντά σε θερμοπηγές, και άλλοι που

αναπτύσσονται σε θερμοκρασία μικρότερη των 20° C.

Δίνεται το παρακάτω τμήμα της κωδικής αλυσίδας ενός γονιδίου που

κωδικοποιεί τμήμα μιας πρωτεΐνης.

5΄...CTG AAG CGA GAA CCC...3΄

1.

Να προσδιορίσετε τους τύπους των μεταλλάξεων που συνέβησαν στην

αρχική αλληλουχία και τις επιπτώσεις τους στο γονιδιακό προϊόν σε κάθε

μια από τις παρακάτω περιπτώσεις:

α.

5΄...CTG AAG CGA TAA CCC...3΄

β.

5΄...CTG CCG AAG CGA GAA CCC...3΄ (Μονάδες 16)

2.

Σε ποιες περιπτώσεις οι γονιδιακές μεταλλάξεις δεν είναι επιβλαβείς για

τον ανθρώπινο οργανισμό; (Μονάδες 9)

ΘΕΜΑ 3

Ο

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 200

6