63
Βιολογία Θετικών Σπουδών – Εκδόσεις ΜΠΑΧΑΡΑΚΗ
Το
pH
επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη των μικροοργανισμών. Οι
περισσότεροι αναπτύσσονται σε pH 6-9. Υπάρχουν όμως μικροοργανισμοί που
αναπτύσσονται σε διαφορετικό pH, όπως είναι τα βακτήρια του γένους
Lactobacillus
, που αναπτύσσονται σε pH 4-5.
Η παρουσία ή απουσία Ο
2
μπορεί να βοηθήσει ή να αναστείλει την ανάπτυξη
των μικροοργανισμών. Υπάρχουν μικροοργανισμοί που για την ανάπτυξή τους
απαιτούν υψηλή συγκέντρωση Ο
2
(υποχρεωτικά αερόβιοι) όπως τα βακτήρια
του γένους
Mycobacterium
. Άλλοι μικροοργανισμοί, όπως οι μύκητες που
χρησιμοποιούνται στην αρτοβιομηχανία, ανήκουν στην κατηγορία των
μικροοργανισμών που αναπτύσσονται παρουσία Ο
2
με ταχύτερο ρυθμό απ' ότι
απουσία Ο
2
(προαιρετικά αερόβιοι). Τέλος, υπάρχουν μικροοργανισμοί όπως
βακτήρια του γένους
Clostridium
για τους οποίους το Ο
2
είναι τοξικό
(υποχρεωτικά αναερόβιοι).
Η θερμοκρασία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που
καθορίζουν το ρυθμό ανάπτυξης των μικροοργανισμών. Οι περισσότεροι
μικροοργανισμοί αναπτύσσονται άριστα σε θερμοκρασία 20-45°C. Για
παράδειγμα, η
Escherichia coli
, που χρησιμοποιείται σε πειράματα Μοριακής
Βιολογίας, αναπτύσσεται άριστα σε θερμοκρασία 37°C. Υπάρχουν όμως
ορισμένοι που για την ανάπτυξή τους απαιτούν θερμοκρασία μεγαλύτερη από
45°C, όπως αυτοί που αναπτύσσονται κοντά σε θερμοπηγές, και άλλοι που
αναπτύσσονται σε θερμοκρασία μικρότερη των 20° C.
Δίνεται το παρακάτω τμήμα της κωδικής αλυσίδας ενός γονιδίου που
κωδικοποιεί τμήμα μιας πρωτεΐνης.
5΄...CTG AAG CGA GAA CCC...3΄
1.
Να προσδιορίσετε τους τύπους των μεταλλάξεων που συνέβησαν στην
αρχική αλληλουχία και τις επιπτώσεις τους στο γονιδιακό προϊόν σε κάθε
μια από τις παρακάτω περιπτώσεις:
α.
5΄...CTG AAG CGA TAA CCC...3΄
β.
5΄...CTG CCG AAG CGA GAA CCC...3΄ (Μονάδες 16)
2.
Σε ποιες περιπτώσεις οι γονιδιακές μεταλλάξεις δεν είναι επιβλαβείς για
τον ανθρώπινο οργανισμό; (Μονάδες 9)
ΘΕΜΑ 3
Ο
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 200
6